Hisszük, hogy:

„A bor a természet csodás ajándéka, legértékesebb kultúrjavaink egyike.
A magyar táj változatos földje, klímája nagyszerű borokkal ajándékoz meg bennünket. Fontos, hogy ismerjük a birtokunkban lévő kincset, őrizzük értékeit, tisztaságát!”
(Azurák Mihály: Borversek)


A Balaton Borgaléria Cégcsoportról:

Cégünk, Magyarország egyik legkiválóbb, és legváltozatosabb szőlőtermő vidékén, a Balaton Borrégióban végzi tevékenységét. E természeti kincsekben oly gazdag tájon a szőlő- és borkultúra több ezer éves múltra tekint vissza, annak első írásos emlékei egyben a magyar szőlőművelés kezdeteiről is tanúskodnak. A kelta és római hódítók után honfoglaló őseink is felismerték és kihasználták, hogy a napsütötte dombokon és lankás hegyoldalakon a Balaton klímakiegyenlítő hatása különösen kedvező feltételeket teremt a szőlőtermesztéshez és borkészítéshez.

A Balaton Borgaléria Cégcsoportnak sikerült egy olyan új megközelítésű bor-kulturális gondolkodásmód alapjait leraknia, ami jóval túlmutat az általános kereskedelmi szemléleten. Szembe fordulva tájidegen borok jelenlétével a Balaton körül, egy olyan összefogás kezdeményezői vagyunk, ami az egyetlen lehetséges visszaút a borvidék egykor méltán híres borainak, vendégszeretetének, kedves, marasztaló sokszínűségének megtalálásához.

 

 


Mit képviselünk?

A Balaton Borgaléria Cégcsoportban egy olyan alkotócsapat gyűlt össze, aki számára öröm a jó ügyben történő tenni akarás. Így lett fő célunk, hogy tegyünk a hagyományok megőrzése, a szőlész-borász munka érdemeinek méltatása, és nem utolsó sorban a balatoni borok ismertségének és elismertségének érdekében. Ennek eredményeként született meg cégcsoport megvalósításának gondolata, amely a Potenciál Consulting Kft. égisze alatt alakult meg.

Szándékaink között szerepel e térség minél szélesebb körű, hiteles képviselete; a régióhoz tartozó valamennyi borvidék sokszínű íz-világának bemutatása; termőhelyi specialitásainak népszerűsítése. Magas színvonalú bor-kínálatunkat kizárólag balatoni borok képezik, amelyhez éppúgy hozzátartoznak a patinás pincészetek méltán híres borai, mint a nagyközönség számára még kevésbé ismert, fiatal borászok és pincék kiváló termékei.

Meggyőződésünk, hogy a bor nemes közösségteremtő erő, amely az embereket a hétköznapokban társadalmi hovatartozás nélkül összeköti, megnyitja a lelkeket, és közelebb viszi őket egymáshoz. Ehhez a közösség építéshez és megerősítéshez kívánunk hozzájárulni a minőségi borfogyasztást értő, átlag feletti szolgáltatásainkkal, a borbemutató rendezvényeinkre és a rangos régiós, országos hírű eseményekre való tudatos felkészüléssel, amelyekre biztosítjuk a borkóstoláshoz nélkülözhetetlen professzionális eszközöket, kiegészítőket, valamint a tökéletes szakmai hátteret.

Hisszük, hogy a borkultúra és a művészetek közti kapcsolat erősítésében is tehetünk sok mindent, ezért jeles képzőművészeti kiállításokon, művészeti rendezvényeken vagyunk jelen borbemutatóinkkal, hozzájárulva egy-egy ilyen esemény még színvonalasabb hangulatához.


Borszaküzleteink 


Balaton Borgaléria


Első borszaküzletünket 2007-ben Balaton Borgaléria néven, Balatonfüreden a csodálatos tóparti sétány szomszédságában, közvetlenül a vízpart nyüzsgő forgatagában, a négycsillagos Hotel Silver Resort udvarában nyitottuk meg. Borszaküzletünk kedvelt helyszíne lett az igényes borturistáknak és a helyi lakosoknak egyaránt.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Balaton Borgaléria 2011 első félévében, Magyarország soros EU elnökségi ideje alatt EU elnökségi referencia borbárként is funkcionált. Vendégeink megkóstolhatták azokat a legjobb balatoni borokat, amelyek a Külügyminisztérium válogatása alapján a hazánkba látogató diplomaták asztalára kerültek.

 

 Balatoni Borok Háza – bensőséges elmélyülés a bor titkaiban


2011 végén költöztünk a bor nyugodt élvezetéhez alkalmasabb környezetet nyújtó, a gyönyörűen felújított épületekkel, kúriákkal szegélyezett Blaha Lujza utcába. Az itt nyílt borszaküzletben, a Balaton Borgaléria csapatával, és a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék legszélesebb kínálatával várjuk vendégeinket, vásárlóinkat.

Külön termeinkben egyéni és csoportos borkóstolókat, borbemutatókat tartunk; kiváló helyszínt biztosítva céges és baráti összejövetelek számára. A tanulni vágyókat borismereti tanfolyamokra invitáljuk. Az olvasósarokban, egy pohár jó bor társaságában a napi hírek mellett tájékozódhatnak a balatoni szőlő- és bortermelésről, a térség pincészeteiről. Borteraszunkon kellemes környezetben pihenhetik ki a nyüzsgő nyári élet élményeit. A téli balatoni táj és a jeges sportok szerelmeseit forralt borral kínáljuk.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2012 januárjában a brüsszeli Magyar Bálon, amelynek díszvendége Balatonfüred volt, a Balatoni Borok Háza nyolc helyi termelő nyolc borát mutathatta be a vendégeknek, és ezekből három tételt kifejezetten a vacsorához kínálhattunk fel.

 Balaton Borkúria – befogadó otthon a bor szerelmeseinek


A Balaton Borkúria, 2009-ben nyitotta meg kapuit Csopakon, a Suly-féle házban. Suly László az 1850-60-as években nemcsak a gazdaság, a szőlészet és borászat korszerűsítésében játszott úttörő szerepet, hanem a birtokán végzett oltványiskolájában alkalmazott fajtaválogatással is hírnevet szerzett. Az épület a XX. században is kiemelt szerephez jutott: 1984-ben itt alakult meg a Dunántúl első és az óta is működő borrendje, a Balatonvin Borlovagrend.

A Balaton Borkúria birodalmában a kedves vendég belepillantást nyerhet a balatoni borvidékek életébe, titkaiba, és megtudhatja, hogy a szőlőszemek milyen utat tesznek meg addig, amíg ízletes nedű formájában a kóstoló poharába kerülnek. A régi hangulatot idéző egykori szalonban hamarosan borászati szakkönyv- és helytörténeti kiállítás nyílik meg az érdeklődők előtt.

Az épület első részében borszaküzletünk és a gasztronómiai partnereket kiszolgáló nagykereskedelmi egységünk működik. Kínálatunkkal lefedjük a balatoni borok gazdag fajtaválasztékát: hat borvidék 200-féle borát találhatják meg polcainkon. Célunk, hogy a Balatoni Borrégió területén megtermelt összes borfajtát bemutassuk vásárlóinknak. Kóstolási lehetőséggel, szakszerű kiszolgálással segítjük vendégeink döntését.

60 fős kóstolótermünk, és 40 fős hangulatos teraszunk borbemutatók, borversenyek, egyéb szakmai események kedvelt színtere. A jól kiépített technikai háttérrel (hangosítás, projektor, wifi) konferenciák, workshopok, tréningek számára is megfelelő helyszínt biztosítunk. Hangulata miatt ideális családi események, baráti összejövetelek számára a Balaton Borkúria épülete, és otthont nyújt borklubjainknak is.

A Balaton Borkúria egész évben színes programokkal, borhoz kapcsolódó kulturális rendezvényekkel várja az érdeklődőket.Csopaki Ökopiac – hagyományőrzés helyi ízekkel és értékekkel


A Balatoni Borkultúráért Alapítvány 2013. május 4-én ismét megnyitotta a Csopaki Ökopiac kapuit, a Balaton Borkúria udvarán. A tágas, hangulatos udvaron már harmadik éve, egészen októberig, minden szombaton, reggel 7 órától délután 2 óráig várják a balatoni térség lelkes kézművesei portékáikkal az idelátogatókat. A különleges hangulatot adó piacon megtalálhatók a speciális fűszerezésű kézműves sajtok, lekvárok, szörpök, méz, pékáru, kézműves textíliák, kerámiák, ékszerek, füstölt húsáru, friss zöldségek és gyümölcsök, házi tészták és sok minden más is.

A vásárlás közben megpihenni vágyók a Borkúria teraszán, megkóstolhatják a kúria szombat reggeli meleg specialitását, a csopaki rántottát. Mindezek mellett természetesen megvásárolhatják a régió legjobb bormanufaktúráinak kiváló kézműves borait is.

Az Ökopiac megszervezésével több célt is kitűztünk magunk elé: az egészséges táplálkozás irányába kívántuk bővíteni és színesíteni a kínálatot a Csopak térségében lakóknak, és az itt nyaralóknak. Továbbá támogatni akartuk a környékbeli öko- és biogazdálkodókat, őstermelőket abban, hogy termékeiket megismertethessék a közönséggel, és portékáik értékesítésével bevételhez juthassanak.Horváth-Ház Étterem és Borgaléria –történelmi múlt, kultúra, bor és gasztronómia


A Balaton Borgaléria Cégcsoport menedzsmentje 2012 novemberében nyitotta meg legimpozánsabb borászati létesítményét, amely Balatonfüred egyik legjelentősebb reformkori épületében bújik meg. A patinás épület a vidék legnagyobb szállodájaként a XVIII. század végén épült az illusztris vendégek fogadására, szórakoztatására. A magyar reformkor közismert politikusai is sokszor szálltak meg itt, és az akkori politikai elithez tartozó nagy magyar gondolkodók mind barátai voltak a Horváth-ház tulajdonosainak. Szentgyörgyi-Horváth Zsigmond az unokája, Anna-Krisztina tiszteletére, annak neve napján, 1825-ben itt rendezte meg az első Anna-bált.

A Horváth-ház Étterem és Borpince a 2005-ben gyönyörűen felújított, copf-stílusú villa alatt húzódó, boltíves pincerendszerben került kialakításra. A hely méltán az épület hírnevéhez, olyan borászati és gasztronómiai különlegességeket kínáló, exkluzív vendéglátóhellyé vált, amely a XXI. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden igényét kielégíti.

A Horváth-ház Étterem és Borpince az egyetlen ilyen történelmi hangulatú és adottságú pince a Balaton Borrégióban. Egyben bor-kulturális központként is funkcionál átfogó balatoni borkínálatával, vezetett kóstoló programjaival, borbemutatóival, a kiváló balatoni borokhoz hangolt borvacsoráival, menüsoraival, és egyéb gasztronómiai rendezvényekkel. Rendszeresen szervezett borvacsoráinkon a finom ételek, és az egyes fogásokhoz passzoló borok harmonikus találkozása felejthetetlen élményt biztosít vendégeinknek.

A Balaton Borrégió borászai, szőlészei, pincemesterei vezetik be az érdeklődőket a borok különleges világba és mesélnek munkájukról, boraikról, élményeikről. A mesterfogásokról kiváló chefjeink gondoskodnak: Szőr Tamás és Tornyos Balázs. Éttermünk kiválóan alkalmas rendezvények fogadására, legyen szó üzleti vacsoráról, partnertalálkozóról, céges összejövetelről, sajtótájékoztatóról, családi és magánfogadásról.Magtár Kávézó – klasszikus külsővel a szíves vendégfogadásért


A helyi lakosság és a vendégek nagy örömére 2012. júniusban új közösségi hellyel gazdagodott Tihany: az egykori Apátsági Magtár (granarium) épületében megnyílt a Magtár Kávézó. A kétemeletes, ma művelődési házként működő, jellegzetes, késő barokk stílusú épület, mintegy vigyázva őrködik a gyönyörűen felújított főtér felett. A ház eddigi kulturális funkciói (színház, mozi, könyvtár) továbbra is megmaradnak, kiegészülve egy kellemes vendéglátóhely kínálatával.

A gasztronómiai berkekben és a borkedvelő közönség körében egyaránt kedvelt Balaton Borgaléria Cégcsoport kis kirándulást téve a tőle megszokott profiltól, vállalta, hogy az elkövetkező időszakban hangulatos vendégfogadó hellyé varázsolja a monumentális épület külső és belső teraszát.

A Magtár Kávézó megnyitásával cégünk új irányba mozdult: alkalmazkodva a trendekhez és a helyi igényekhez, méltó partnerei, kísérői kívánunk lenni a nyári tihanyi programoknak. Kávékkal, teákkal, üdítőkkel, szendvicsekkel, süteményekkel várjuk a vendégeket, amely kínálat kibővül a zamatos balatoni borral. A főteraszon a színes tavaszi-nyári forgatag kedvelőit várjuk, míg a Belső-tóra néző udvaron a csodálatos tihanyi táj szerelmesei találnak nyugalmat.


Borszaküzleteink szolgáltatásai
Szolgáltatásaink borbarát vendégeink részére:


• Balatoni borok értékesítése. Alkalmi, fadobozos díszcsomagolás, egyedi borcímke.

• Pincelátogatások, bortúrák, ültetvény bejárás a Balaton Borrégió teljes területén, igény szerint szállással, transzferrel, hideg és meleg helyi ételekkel.

• Kellemes hangulatú borkóstolók, borbemutatók a Balaton Borgalériában és a Balaton Borkúriába, de akár külső helyszínen is.

• Bor-kurzusok szervezése tanulni vágyó borbarátok számára.

• „Házhoz megy a borszakértő”: bortanácsadás, ételekhez illő borajánlás. Fontos vacsorák, baráti összejövetelek alkalmára elvisszük, és szakszerűen bemutatjuk a Balaton Borrégió borait.

• „Balatoni Borfutár” szolgálat.

• Kitelepülések: privát és céges rendezvények boros hátterének biztosítása.

 


 

 

Szolgáltatásaink viszonteladók részére:

• Balatoni borok nagykereskedelmi értékesítése a térség legszélesebb kínálatával.

• Szakszerű tanácsadás a portfolió összeállításához.

• Egyedi Balatoni borlap készítése.

• A „Ház bora” kiválasztása, igény esetén egyedi címkével való ellátása.

• Pincérek, felszolgálók részére borismereti képzések.

• Kitelepülések, rendezvények boros hátterének biztosítása.

 

Partner-pincészeteinkkel kitűnő kapcsolatot építettünk ki az elmúlt évek során. Folyamatosan kóstolunk, képezzük magunkat és keressük a még kevésbé ismert, de jó termelőket, akik alázattal végzik munkájukat, valamint azokat a viszonteladókat (üzleteket, vendéglátóhelyeket), amelyeknek beszállítói lehetünk.

Gasztronómiai partnereink nálunk kényelmes körülmények között, kedvező áron, állíthatják össze és vásárolhatják meg az általuk megálmodott termék-portfoliót. Szakértő segítségünkkel, mindig izgalmas, egyedi balatoni borlapot nyújthatnak át vendégeiknek. Rövid piaci jelenlétünk ellenére egyre nagyobb számú étterem és borszaküzlet található folyamatosan bővülő vevőlistánkon


Társadalmi szerepvállalásunkról
Óvni, őrizni, éltetni kell a bor körüli világ építészeti, szellemi, tárgyi emlékeit.
Ez életvitelt, stílust, magatartást jelent, amit sokszor apáinktól öröklünk.
Ők már megtették a magukét. Rajtunk a sor!”

( Azurák Mihály: Borversek )

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány létrehozása:

A Balaton Borgaléria Cégcsoport menedzsmentje hívta életre 2008-ban az Alapítványt azzal a szándékkal, hogy a Balaton Borrégióhoz tartozó borvidékek fejlődését elősegítse. Közösek voltak törekvéseik, mi szerint: minél több emberhez kell közel hozni a balatoni pincészetek hangulatát, s minél több emberrel megszerettetni a balatoni borok palackba zárt kincseit.

Az Alapítvány célja egy regionális borászati koalíció létrehozásával, az idetartozó 6 borvidék összefogása, amelybe Balatonfüred-Csopak, Badacsony, Somló, Balatonfelvidék, Balatonmellék és Balatonboglár borászatai tartoznak. További szívügyünk, hogy az itt megtermelt kiváló minőségű borokat nemcsak a hazai, de a nemzetközi borkultúra részeként is megfelelő módon képviseljük és ennek érdekében a borvidék marketing tevékenységének összehangolásával, a pincészetek számára egységes promóciós lehetőségek biztosításával támogatjuk a borrégiót.

A kereskedelmi és turisztikai funkciókon kívül, az Alapítvány a szakmai élet fejlődéséért is felelős. Rendszeresen szervezzük meg a Balatoni Borásztalálkozót, amely otthont ad az északi és déli part borászainak szakmai eszmecseréjére, és a borvilág legfrissebb fejleményeinek megvitatására. Itt a borászok megismerhetik egymás munkáját megosztva tapasztalataikat, kóstolhatnak más régiók termelőitől, sőt lehetőségük van külföldi pincészetek megismerésére és fejlődésük követésére is. Mindezeknek eredményeit beépítve a hétköznapjaikba, tovább gazdagíthatják tudásukat.

Az Alapítvány jeles régiós és országos rendezvényeken, borfesztiválokon megjelenve, egységesen és méltó módon reprezentálja a Balaton Borrégiót.

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány központja a Balatonfüred-Csopaki borvidék szívében, a csopaki Balaton Borkúriában található.
A Balaton Borkurír egy magazin, amely a továbbfejlődés, az újragondolás eredménye

Az Alapítvány munkájának köszönhetően 2010 őszén jelentettük meg az első Balaton Borkurírt, amely a Balaton Borrégió egyetlen boros témájú szaklapja. A térség sokszínű életéről, annak kiemelt eseményeiről nyújt hiteles képet, az itt készülő kiváló borokon és ételeken, valamint az itt élő és dolgozó szőlészeken, borászokon keresztül. A magazin a Balaton Borgaléria Cégcsoport hitvallását tükrözve tartalmában és megjelenésében is a minőséget képviseli, tudatosan igyekezve a borkultúra és a művészetek közti kapcsolat erősítésére. Így méltán népszerű a borász szakmai körökben és a borkedvelő közönség körében egyaránt.

Társadalmi szerepvállalásunk céljainak megvalósítását a pályázatokon elnyert támogatások, az Alapítvány számára tett felajánlások, valamit a Balaton Borgaléria üzleteiben forgalmazott borok árának 1%-a biztosítja.Eseményeink, rendezvényeink 


A Balaton Borkultúra Cégcsoport csapata évek óta azon fáradozik, hogy a Balaton Borrégióban megtermelt kiváló minőségű borok kellő figyelmet és publicitást kapjanak. Hiszünk a személyes találkozások hatékonyságában, így abban, hogy a kitelepüléseken, rendezvényeken keresztül érdemes a népszerűsítés e formáját választani. Országszerte számos esemény rendezőjeként, illetve szereplőjeként évente több tízezer emberhez tudjuk eljuttatni a balatoni borkultúra egy-egy cseppjét.
Balatoni Borok Fesztiválja (Budapest, Erzsébet tér)

A legnagyobb, nevünkhöz kötődő esemény, amelyen rendszeresen részt vettünk, a Budapesten megrendezésre kerülő, nagy sikerű 3 napos Balatoni Borok Fesztiválja, amely évről évre üde színfoltként volt jelen az országos szinten gombamód szaporodó borfesztiválok sorában. A Fesztiválon igényes kulturális ajánlattal, kiváló balatoni borok és finomabbnál finomabb magyaros ételek fogadták a vendégeket. 2009-ben a Feneketlen tó melletti park, 2010-től a belvárosi Erzsébet tér adott helyet az eseménynek, amelynek társrendezőjeként 40 balatoni bortermelő számára biztosítottunk megjelenési lehetőséget és bemutatkozást a fővárosban élők és a turisták nagy örömére.
A Fesztivál sikerességét bizonyítja, hogy több ezer ember fordult meg nálunk az évek során, és mi örömmel fogadtuk a bor szerelmeseit. Szakmai körökben is egyre nagyobb lett a fesztivál iránti érdeklődés, elismerve azt a munkát, amit a fesztivál szervezői a balatoni borok népszerűsítéséért tesznek. A balatoni borászok részéről is, egyre többen jelentkeztek kiállítóként, felismerve a fesztiválon való megjelenés jelentőségét.
Elkötelezettek vagyunk a régió minőségi borkínálatának bemutatása mellett, ezért a Fesztivál egyik sajátossága a többi borfesztivállal szemben, hogy a borászok meghívás útján, térítésmentesen vehetnek részt az eseményen. A Fesztivál egyik kiemelt célja volt a még kevésbé ismert, de figyelemre méltó borászok bemutatása is.

 
Rozé, Rizling, Jazz Napok (Veszprém, Óváros tér)

Bizonyára sokak előtt ismert már a VeszprémFest neve, amely nyaranta 1 héten keresztül kínálja különböző zenei műfajok legszínvonalasabb világhírű előadóinak műsorát, legyen szó klasszikus zenéről, világzenéről, operáról vagy jazzről. E tíz éves múltra visszatekintő, dinamikusan fejlődő kulturális esemény kísérőrendezvényeként 2011-ben debütált a Rozé, Rizling, Jazz Napok. Az elmúlt évek alatt a rendezvénysorozat egyre ismertebb és sikeresebb lett a bor-és művészetkedvelők között, látogatóinak száma több mint tízezerre nőtt.
A Rozé, Rizling, Jazz Napok zenei programjairól a VeszprémFest rendezvényszervező csapata gondoskodik, míg a bor- és gasztronómiai élvezetek kiválóságára a Balaton Borgaléria neve jelent garanciát. Mindkét cég több éves rendezvényszervező és marketing tapasztalattal rendelkezik. Utóbbi tevékenységéhez szervesen hozzátartozik a magyar – kiemelten a Balaton Borrégióból származó – borok elismertsége érdekében végzett üzleti és társadalmi munka egyaránt.
A Balaton környéki történelmi borvidékek közelsége szinte tálcán kínálja a lehetőséget, hogy a régió tradicionális szőlőfajtája, az Olaszrizling, illetve a kedvelt nyári, üdítő nedű, a Rozé köré szervezzük a rendezvényt. Az Óváros téren felállított faházakban a vendégek megkóstolhatták a Balaton Borrégió legjobb pincészeteinek borait, ízletes pálinkáit, és a térségre jellemző ételeit.

 
Balatoni Borásztalálkozó (Csopak, Balaton Borkúria)

Immáron harmadik éve szervezzük meg Csopakon, a Balaton Borkúriában a Balatoni Borásztalálkozót, amelyet minden évben egy aktuális téma köré építünk fel. A rendezvényen átlagosan 30-40 balatoni pincészet és több borút egyesület képviselteti magát. Itt lehetőség nyílik az ágazat aktuális kérdéseinek, problémáinak, az együttműködés lehetőségeinek szakmai megvitatására.