Levélrészlet 1837-ből:

„A szép Horváth-ház, egy főbb dísze Fürednek. Ez szemközt a nagy fürdővel emelete ablakain néz a sétányra, és méltán állhatna Pestnek legszebb utcájában is. Az egészben uralkodó rend és ízlés magasztalja építtető és fenntartó birtokosait, kiknek oly sokat köszönhet az egybegyűlt közönség, melyet magyar szívességgel látnak, mulatozásokban részesítenek.”Balatonfüred és a Horváth-ház:


A várost északról szelíd hegyei, délről a Balaton fogja közre, dombjaira hangulatos szőlőskertek szaladnak fel kedves, ódon pincék kíséretében. A festői táj mellett, izgalmas múltbéli történetekkel is várják a város régi épületei, templomai, parkjai és vén fái az ideérkezőket.

Eötvös Károly szép gondolataival: „ A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre.”

 A több száz éves idegenforgalmáról híres Balatonfüred a reformkorban indul fejlődésnek, amikor a „füredi Savanyú Víz” gyógyvízzé nyilvánításával megkezdődik itt a fürdői élet. A város akkori és mai arculatának is meghatározója, egyik legszebb és legismertebb épülete, a Horváth-ház. 1863-ban így említik: „Magánépületek között a Horváth-család háza mind pompás alakjára, mind fekvésére nézve első helyen áll…”

 A Horváth-ház ad otthont első Anna-bálnak is, amely mára eggyé vált Balatonfüred nevével, az ország legszebb és legelőkelőbb báljai közé tartozva, messze földekre viszi a város hírét.

 

 

 

Tortenelem_02 - nagy tabla

Tortenelem_03_balatonfured-balatonfured-a-reformkorban

Mi céllal épült a Horváth-ház?

A kor szellemében megfogalmazva: „ a Publicum tekintetéért annak jobb accomodatioja végett”, azaz a XVIII. századi fürdői élet kiszolgálására, az illusztris látogatók magasabb színvonalon való elszállásolására, szórakoztatására épült, majd ez az impozáns épület a vidék legnagyobb szállodájává vált.

 A település centrumában álló villa nevét építtetőjéről, a tekintélyes Szentgyörgyi-Horváth családról kapta, szellemiségét tekintve az akkori társasági élet központjaként, a nemzet nagyjainak kedvenc találkozóhelyévé vált. A népes Horváth család egyik tagja a szabadságharc alatt honvédezredes volt, nem véletlen tehát, hogy a hazafias érzelmű lakók házában szívesen szálltak meg a reformkor neves személyiségei.

 


A Horváth-ház története
Miről mesélnek a Horváth-ház falai?


Ha egy pillanatra visszalépünk az időben, a reformkor pezsgő világába érkezve, betekinthetünk az akkori fürdői életbe. Halljuk a vendégek diszkrét dicsérő szavait Füred klímájáról és szénsavas forrásairól. Látjuk a szálloda elé begördülő hintókat, a lakályos szobákat, a pompás és fenséges étkezések helyszínét, és bekukkanthatunk a kurszalonba is, ahol a szállodában pihenők olvasgatnak, zongoráznak, kártyáznak és beszélgetnek.

 Sok-sok nevezetes vendégre emlékeznek az ódon falak, így József nádorra, aki itt fogadta a nemesek hódolatát, és azt mondják: „Horváth Zsigmond mindent elkövetett, hogy a felséges vendéget jól ellássa.”

E falak között cseréltek eszmét találkozóik során a reformkor politikusai Deák Ferenc, Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Berzsenyi Dániel, Perczel Mór. Ha odafigyelünk halljuk Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály lépteit is, és innen üzent híres fürdőleveleiben Kossuth Lajos, amelyekben a gőzhajózást, és a környék felvirágoztatását sürgette.

 A nagyterem kiemelt művészeti eseményekről, mulatságokról, szövődő szerelmekről mesél, így az első Anna-bálról is, amelyet a család Horváth Krisztina tiszteletére rendezett. Itt ismerkedett meg és keringőzött a később férjévé vált Kiss Ernő honvédtiszttel, aki majdan a tizenhárom aradi vértanúk egyike volt. Huszka Jenőt a neves zeneszerzőt is megihlette az Anna-bálok varázsa, életének utolsó szerzeménye az Anna-báli keringő volt.

 De szomorúan beszélnek ezek a falak tűzvészről is, amelyben az egész szálloda elpusztul, majd az újrakezdésről és újjáépítésről.

 És büszkén suttognak hírnévről, amellyel a Horváth-ház eggyé vált az évszázadok során.

 


Főbb állomások
A Horváth-ház történelmének főbb állomásai:


1786 után a fürdőtelepen a savanyú kúttól nyugatra eső területeket felparcellázzák, új utcát nyitnak, és magánosoknak kínálják fel a vízpartra nyúló telkeket, adómentességet ígérve a vendégfogadókat építők számára. Ekkor vásárolja meg befektetésként a vagyonos Horváth család a kúthoz legközelebb eső telkeket.

1795-1798 megépül a cofp- stílusú Horváth-ház, Trimel Ferenc tervei alapján és Lechner Mátyás építészmester keze munkáját dicsérve.

  1. július 26. az első Füredi Anna-bál

1834 – 1835 a fürdőtelepet is elpusztító tűzvész után a házat egy év alatt újjáépítik. Ezt így említik: „ a tűzvész után csinosabban épül föl…” kap még egy emeletet és ekkorra már 105 szobával rendelkezik a szálloda.

1859-ben a Balaton felé futó „nagy költséggel ápolt kertet” az akkori tulajdonos Szentgyörgyvári Horváth Ágoston önként átengedi a fürdőközönségnek.

 

 

 


Tortenelem_06_horvath_haz_01

Tortenelem_07_21.jpg

 

 

1878-1920 között dr. Mangold Henrik fürdőorvos lesz a tulajdonosa az épületnek, nevét megváltoztatják először Mangold-házra, majd Stefánia Főhercegnő-udvarnak keresztelik.

1922- 1935 a fürdőtelepet bérelő részvénytársaság működteti a házat is, ez idő alatt igen elhanyagolt állapotba kerül.

1935 a Tihanyi Bencés Apátság megvásárolja, és elkezdi tatarozását.

1945 – 1947 katonai kórház és üdülő

1956-tól az új tulajdonos, a Mecseki Uránércbánya Vállalat üdülőként használja az épületet, amelyen folyamatos átalakításokat végeznek.


A Horváth-ház napjainkban:


A legutolsó 50 év alatt történt változtatások, amelyek a belső struktúrát, és kis mértékben a külső homlokzathoz is érintették, nem kedveztek a nagy múltú épületnek.   A jelenleg magántulajdonban lévő, és országosan is kiemelt védettséget élvező épület, 2006-ban az Angyalföldi Lakásépítő Rt. által koordinált műemléki felújítással, visszakapja eredeti szépségét és méltóságát.

A ma építői felismerték, hogy feladatunk ezt az örökséget gondozni, és a múltat rekonstruálva összekötni harmóniában a régit az újjal.

Így foglalhatja el a XXI. században is megérdemelt rangját Balatonfüred szívében a Horváth-ház, bájos utcácskákkal körbe ölelve, a mesés Tagore sétány és az impozáns Gyógy tér szomszédságában, lélegzetelállító panorámával a Balatonra. Földszintjén hangulatos üzletek, vendéglátóhelyek sorakoznak. A pincéjében elhelyezkedő Horváth-ház Étterem és Borgaléria, az épület szellemiségéhez illeszkedve bölcsője lett a történelmi múlt, a kultúra, a bor és gasztronómia találkozásának.

Az emeleteken modern és otthonos lakások bújnak meg, teljes kényelmet nyújtva az itt élőknek, megfűszerezve azt egy cseppnyi reformkori varázzsal.

Eötvös Károly megfogalmazásában: „A jelennek minden élettünete, a sok százados múltnak minden árnya, természetnek ősalkotásai, emberkéznek apró szép dolgai együtt, egymás mellett. Van-e még ily ragyogó foltja több a kerek világnak?”

Tortenelem_08_2_44802830